KIOSK

 

Welkom bij de toekomst van KOPERGIETERY. Hierboven een klein sfeerbeeld van wat we doen en met wie. Hieronder enkele makers met langdurige trajecten naar de toekomst toe.

Lindah Nyirenda

Lindah Leah Nyirenda (°1984) is geboren in Ndola, Zambia en groeide op in België. Ze heeft een fascinatie voor taal, geschiedenis en mythologie. Ze behaalde een bachelor vertaler Engels-Frans aan UGent en studeerde vervolgens journalistiek aan Odisee Hogeschool Brussel. In 2009 won ze de HUB-Poëzieprijs (nu Odisee). Samen met dichterscollectief ‘Wolven van La Mancha’ maakte ze radio bij Urgent.FM. Dit leidde tot een diversiteitsstage bij Radio 2 Oost-Vlaanderen en een job als gids bij de VRT.

Sinds 2013 treedt ze op als slamdichter en spoken word artiest. Zo was ze te zien/horen in o.a. ‘We Orchestrate Words’ (KVS & Brussels Jazz Orchestra), Afropolitan festival (BOZAR), Zomerfabriek (Mama’s Open Mic) en Museumnacht (S.M.A.K.). In 2018 toerde ze mee met de Nederlandse Poëziebus en in 2021 won ze de Belgische preselectie van de internationale slampoëziewedstrijd van het Berlijnse WICKED Projects.

Momenteel combineert ze opdrachten in het onderwijs met podiumkunst, vertaalwerk en copywriten. Lindah Leah was een van de vrouwen wiens getuigenissen als inspiratie dienden voor het stuk ‘Her(e)’ van Dalilla Hermans (NTGent, 2020). In 2021 is ze te zien in de voorstelling ‘Killjoy Quiz’ (Luanda Casella, NTGent).

Als activist/artiest neemt ze regelmatig deel aan panels over racisme, gendergerelateerd geweld en discriminatie tegen de LGBTQI+ gemeenschap. Ze is tevens vast lid van het YouTube-panel Unheard with GiGi van Gloria Baffour.