KIOSK

Lijfbouwers

Een productie van KOPERGIETERY & KGbe

14+//  2e en 3e graad middelbaar

Een ode aan onze kracht en onze kwetsbaarheid. 

Voor ‘Lijfbouwers’ daagt choreograaf/maker Jotka Bauwens drie podiumspelers uit tot een fysieke èn mentale rollercoaster. Onder begeleiding van wereldkampioen bodybuilden Kurt De Taeye volgen performers Elias Vandenbroucke, Patrick Vervueren en Jeffrey Jackson Loewenicht twee maanden lang een professionele body building training. Hun lichamen worden opgemeten, voedingsschema’s opgemaakt, een dagelijkse work-out opgesteld. Ze krijgen een training waarbij lichaam en geest voor grote uitdagingen worden geplaatst. 

Welke gevoelens, gedachten of fysieke sensaties komen er los? 

Wie ervaart nieuwe krachten, of wie raakt gefrustreerd?  

Hoe ver zullen ze (willen) gaan?  

Wat doet dit met elk van hen als mens, wat doet dit met hen als groep? 

Zoekend naar antwoorden op al deze vragen, bouwen ze samen met Jotka ‘Lijfbouwers’. Een beeldend-fysieke voorstelling rond kracht, onzekerheden en kwetsbaarheid. Eén ding staat vast: ons lichaam èn onze geest zijn tot veel meer in staat dan we zelf denken. 

—————–

CONCEPT & REGIE: Jotka Bauwens | MET: Jeffrey Jackson Loewenicht, Elias Vandenbroecke, Patrick Vervueren | EINDREGIE: Randi De Vlieghe

——————–

Jotka Bauwens studeerde in 2013 af aan de opleiding hedendaagse dans aan het Koninklijke Conservatorium te Antwerpen. Als kind/jongere was ze verbonden aan de theaterateliers van KOPERGIETERY. Momenteel werkt ze als danseres, actrice en maker en is daarnaast ook physical coach/dansdocent voor theaterproducties en film. De afgelopen jaren speelde ze mee in o.a. ‘The Happy Few’ (BRONKS), ‘Odyssee, de lange weg naar huis’ (Theater Froe Froe), ‘BOKS’ (Theater De Spiegel) en ‘Willen meten wat wij weten’ (LAP). In 2023 is ze ook te zien in ‘Foon’, de nieuwste voorstelling van dOFt. In 2016 maakte ze haar eerste eigen creatie ‘MEIS’, een dansant stuk rond gender en seksualiteit. Twee jaar later volgde de installatieperformance ‘Mono’, samen met Bastiaan Vandendriessche voor M Leuven. Jotka werkt ook geregeld als dans- en theaterdocent bij hetpaleis en KOPERGIETERY. 

Jeffrey Jackson ‘Creepashu’ Loewenicht is een HipHop, Krump en Electro danser, choreograaf, muziek producer, acteur en theatermaker. Hij richtte in 2019 mee het Utrechtse podiumkunstencollectief MENSJA op. Jeffrey ontdekte dans op jonge leeftijd, vanuit de lokale dansschool groeide zijn passie voor verschillende dansculturen. Voornamelijk ‘freestylen’ zat hem als gegoten. Hij ging, naast zijn dansopleidingen, studeren aan ROC Creative College (Utrecht) waar hij zijn carrière startte in het theater. Rond 2019 kwam Jeffrey in aanraking met de dansstijl Electro, een tot dan toe onbestaande danscultuur in Nederland waar Jeffrey voorloper in werd. Hij won Kunstbende 2016, het Nederlandse tv-dansprogramma ‘Time To Dance’ en electro dance festival ‘Frequency’. 

Elias Vandenbroucke (°1994) is maker, speler, muzikant en zanger. Hij studeerde Kleinkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Voor het afstudeerproject ‘Kluster’ met Gode Kempen ontving hij de prijs van de jongerenjury op Theater Aan Zee en de Best international performance award op het Fringe festival in Amsterdam. Als acteur stond hij op de planken in o.a. ‘Vuur/toren’ (Laika, hetpaleis), ‘Fight Night’ en ‘A game of you’ (Ontroerend Goed), ‘Spinnenmetenknippen’ (Max Last) en ‘Real Boys’ (More Dogs & Orkater). 

Patrick Vervueren is als kunstenaar/theatermaker verbonden aan het collectief frieda, waar hij o.a. ‘sea of love’ (met Theater Stap), dag 4, ‘TATTARЯATTAT!’ en ‘x tot de zoveelste’ maakte. Als acteur was hij o.a. te zien in podiumvoorstellingen van Nevski Prospekt, FroeFroe en Laika en in diverse tv-series waaronder ‘F*** You Very, Very Much’. Sinds enkele jaren is hij tevens theaterdocent in de KOPERGIETERY. 

SCHOOLVOORSTELLINGEN

  • ma 3/02/2025 om 10u + 14u
  • di 4/02/2025 om 10u / 14u
  • do 6/02/2025 om 14u

VRIJE VOORSTELLINGEN

  • za 1/02/2025 om 20u
  • do 6/02/2025 om 20u

Voor deze voorstelling zijn ook de vrije voorstellingen toegankelijk voor scholen.
Indien je naar een vrije voorstelling wenst te komen met je klas, gelieve contact op te nemen met info@kopergietery.be.

 

KOPERGIETERY Rabot, Vlotstraat 22, 9000 Gent

 

EXTRA OMKADERING – Artistieke workshop

Vooraleer we fysiek de vloer op gaan is er eerst een korte nabespreking van de voorstelling.

Hoe is de voorstelling binnengekomen bij de leerlingen?

Hoe kijken we naar ons eigen lijf en dat van een ander?

Wat is de kracht van je lichaam?

Waar zijn we onzeker over?

 

Wij zorgen er samen voor dat alle leerlingen zich veilig voelen om fysiek aan de slag te gaan. Nadien krijgen de leerlingen een fysieke workout.

De workout is gebaseerd op de opwarming die de spelers krijgen alvorens ze de scène op gaan. Deze opwarming is een oefening die meervoudig Europees kampioen Bodybuilder Kurt De Taeye als coach van de spelers hanteert.

Tot slot gaan de leerlingen op zoek naar gelijkenissen tussen de bodybuildwereld en sculpturen in musea.

Duur van de workshop: 2u

Aantal leerlingen per workshop: 25 à 30 leerlingen

Max. 2 workshops per dag (1 voormiddag + 1 namiddag)

Aantal docenten: 2

Locatie: Turnzaal of polyvalente ruimte op school

Wanneer: Optimaal gaat de workshop door enkele dagen na de voorstelling gezien te hebben. Geef gerust mogelijke data door en dan checken wij de beschikbaarheid bij de makers. Je kan ons mailen via scholen@kopergietery.be

Kostprijs: 1 workshop = 300 euro, 2 workshops = 600 euro