KIOSK

Kruistocht.

Een productie van KOPERGIETERY & Opera Ballet Vlaanderen

10+ // 1e graad

Een theatrale queeste naar de rechten van het kind. Een reis doorheen de geschiedenis over een noodzakelijk strijd die nog niet werd gewonnen. 

Wereldwijd worden kinderen ‘gekooid’ in fabrieken vol bekende merken. Naaiend, stikkend, zwoegend.  Voor macht & multinational. Wereldwijd dalen dagelijks kinderen in mijnen vol snel geld. Wereldwijd vluchten kinderen van vernieling naar een andere ‘morgen’. Met een onvermoeibare veerkracht op zoek naar de vrijheid en de zelfontwikkeling waar ze recht op hebben.  

Kruistocht. is een hedendaagse familie-opera van theatermaker Johan De Smet en componist Frederik Neyrinck die inzoomt op kinderslavernij en migratie door kinderen. Leidraad is het bekroonde boek ‘Kruistocht in spijkerbroek’ van Thea Beckman.  

Kruistocht. zet meer dan vijftig kinderen op scène naast een diverse cast en smeedt een unieke muzikale alliantie tussen Compact Disk Dummies en orkest. 

——————–

COMPOSITIE Frederik Neyrinck REGIE Johan De Smet MUZIKALE LEIDING Michiel Delanghe ASSISTENTIE REGIE Dominique Collet TEKST EN LIBRETTO  Johan De Smet SCENOGRAFIE Giovani Vanhoenacker KOSTUUMONTWERP Ilse Vandenbussche VIDEO Kenneth Michiels KINDERKOORLEIDING Hendrik Derolez DRAMATURGIE Matthias Velle MUZIEKDRAMATURGIE Piet De Volder KLANKTECHNIEK Maarten Buyl CAST Jaouad Alloul (zang), Marjan De Schutter (spel), Sara Salvérius (accordeon),  Annelies Van Gramberen (zang), Freya Bovijn (klarinet), Compact Disc Dummies (Lennert en Janus Coorevits), Kinderen uit Kinderkoor Opera Ballet Vlaanderen en Theaterateliers KOPERGIETERY ORKEST Orkest Opera Ballet Vlaanderen PRODUCTIE KOPERGIETERY & Opera Ballet Vlaanderen 

BIO Frederik Neyrinck

Frederik Neyrinck studeerde piano en compositie in Brussel, Stuttgart en Graz bij Piet Kuijken (piano), Jan Van Landeghem, Marco Stroppa en Clemens Gadenstätter (compositie). Van 2020 tot 2024 is hij artist in residence bij het Belgische blazersensemble I SOLISTI. Daarvoor werkte Frederik reeds samen met diverse Belgische en internationale orkesten, ensembles en kunstenaars. In 2017 componeerde hij in opdracht van het Staatstheater Oldenburg de kindermuziektheatervoorstelling “Der Bär der nicht da war” (met Sara Ostertag en Michela Flück).  In 2017-2018 was hij seizoenscomponist in het Concertgebouw Brugge waarvoor hij o.a. het concertparcours “Take Out Obrecht” ontwikkelde.  Voor LOD muziektheater creëerde hij in 2018  de muziektheatervoorstelling “Zolang hij niet zichzelve kent” (met Josse De Pauw, Koenraad Tinel, Lieselot De Wilde en SPECTRA). In november volgde de opera “i c o n” (met Atelier Bildraum, Sabryna Pierre, Asko|Schönberg, Lieselot De Wilde en Tibo Vandenborre). Voor KOPERGIETERY & maka make produktionen componeerde hij de muziek voor ‘Homo Deus Frankenstein’. www.frederikneyrinck.be

BIO Johan De Smet

Johan De Smet is sinds 2003 artistiek leider van het Gentse creatiehuis voor jong publiek KOPERGIETERY, waarvoor hij ook geregeld voorstellingen maakt. Als theatermaker creëerde hij de laatste jaren o.a. ‘De geschiedenis van de wereld aan de hand van banaliteiten’ (samen met Titus De Voogdt), ‘Mémé de Peetmoeder’ (samen met Jan Sobrie) en ‘Shakira & Chikara’. In 2019 maakte hij samen met regisseur Sara Ostertag en componist Frederik Neyrinck de muzikaal-filmische beleving ‘Homo Deus Frankenstein’. Zijn voorstellingen worden gekenmerkt door een intensief gebruik van live muziek, video en/of dans. Als theatermaker legt hij een belangrijke focus op eigentijdse thema’s gecombineerd met een grote interesse in de leefwereld van kinderen en jongeren. 
In 2017 ontving Johan de ASSITEJ Award for Artistic Excellence, een prestigieuze prijs die driejaarlijks wordt uitgereikt aan mensen die  opmerkelijke prestaties leveren binnen het kinder- en jeugdtheater.

BIO Michiel Delanghe

Michiel Delanghe behaalde in 2012 zijn masterdiploma orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Een jaar later won hij de derde prijs en ‘Special Award’ in de Cadaqués Orchestra International Conducting Competition. Hij dirigeerde o.a. het Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya en het Orchestre National de Lille en drie belangrijke Belgische orkesten: Antwerp Symphony Orchestra, het Belgian National Orchestra en Brussels Philharmonic. Michiel was assistent-dirigent in Opera Vlaanderen bij dirigenten als Patrick Fournillier, Yannis Pouspourikas en Jef Smits. Voor Opera Ballet Vlaanderen dirigeerde hij o.a. Zwanemans in regie van Guy Joosten en ‘Banket’ (Tom Goossens en Mathias Coppens). Sedert september 2017 is Michiel gastdocent aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, waar hij in 2019 de opera Albert Herring (Benjamin Britten) dirigeerde.

BIO Kenneth Michiels

Kenneth Michiels is een Vlaamse regisseur en filmmaker die in 2011 zijn regieopleiding afrondde aan het Gentse KASK. Zijn afstudeerproject Eenentwintig + zeven bezorgde hem meteen een VAF Wildcard waarmee hij zijn volgende film kon maken. In 2016 maakte hij de documentaire L’ Etranger over de Senegalese Moussa die coach wordt van de Brusselse voetbalclub BX Brussels, een sociaal-sportief project van Vincent Kompany. Daarnaast werkt hij als freelance filmmaker/videographer voor VRT en KVS (waaronder ‘Reverence’ waarin Chris Lomme terugblikt op haar lange acteercarrière) en verzorgt hij regelmatig de videobeelden voor KOPERGIETERY-producties, waaronder dansvoorstelling 9, ‘Verdwaald, ‘Drop by drop’ en ‘Homo Deus Frankenstein’.

SCHOOLVOORSTELLINGEN

  • di 2/05/2023 om 10u + 14u
  • do 4/05/2023 om 10u + 14u

VRIJE VOORSTELLINGEN

  • vrij 28 en za 29/04/2023 om 20u
  • zo 30/04/2023 om 15u

Indien u naar een vrije voorstelling wenst te komen met uw klas, gelieve contact op te nemen met info@kopergietery.be.

 

Opera Gent, Schouwburgstraat 3, Gent