KIOSK

Slaapkamer Perspectief

Perspectief kan iets dichtbij of ver weg laten lijken. Hoe verder iets van ons oog is verwijderd, hoe kleiner het wordt. Je kan diepte weergeven door alle lijnen in één of meerdere punten te laten verdwijnen. De punten waarin de lijnen van het perspectief verdwijnen noemt men dan ook “verdwijnpunten”.  

In de voorstelling kozen de makers voor perspectief om een gevoel van nietigheid op te roepen. Wanneer je bijvoorbeeld net gedumpt bent en het gevoel van eenzaamheid je bekruipt, kan je je heel klein en onbelangrijk voelen.

Hieronder legt Emiel Rambeaux Vanderkeckhove, de scenograaf van de voorstelling, het verder uit.

Dankzij perspectief kan je spelen met de manier waarop je de realiteit weergeeft. Gedwongen perspectief is een techniek waarbij een object dichter of verder weg kan lijken dan het is door middel van optische illusie. Fotografie en film maken vaak gebruik van deze techniek om te spelen met de perceptie van de kijker. Bijv. als je een persoon 1 groter wil laten lijken dan persoon 2, plaats je persoon 2 verder in de ruimte. 

Emiel heeft een opdracht voor jullie:

Ben je benieuwd hoe dit werkt en wil je zelf ook eens aan de slag gaan? Ga op zoek naar een toffe setting om een foto in gedwongen perspectief te maken. Maak bijvoorbeeld je mama, papa of leerkracht zo klein dat je hen kan oppakken met twee vingers. Dit kan je doen door jezelf het dichtste bij de camera te plaatsen en de andere persoon verder in de ruimte. De persoon die de foto neemt, zal je instructies geven waar je je hand precies moet houden. 

Hier zijn alvast enkele leuke voorbeelden als inspiratie.  

Wij zijn alvast benieuwd naar het resultaat! Bezorg ons gerust al je grappige en originele foto’s via mail: scholen@kopergietery.be