KIOSK

Gebroken Hart

 

Of je nu 12 of 92 jaar bent, een gebroken hart doet altijd pijn en kan je leven helemaal op zijn kop zetten. Je denkt waarschijnlijk dat het nooit meer voorbij gaat en dat je nooit meer iemand anders vindt. Wat wel zeker is: je bent niet alleen en er is niks mis met jou als je je slecht voelt wanneer je een gebroken hart hebt.   

Hieronder spreken de makers over hun ervaringen met liefdesverdriet.

Liefdesverdriet is een vorm van rouwen. En het gevoel van rouw kan je ook voelen wanneer je bijvoorbeeld een familielid hebt verloren of een vriend bent kwijtgeraakt. Je kan dus ook “liefdesverdriet” hebben zonder dat een relatie van jou is beëindigd.  

“Dopaminejunkie”

Niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk verandert er iets bij een gebroken hart. Als je verliefd bent, maak je dopamine aan in je hersenen. Dankzij deze stof voel je je heel blij en gelukkig. En wanneer je een gebroken hart hebt, stopt de aanmaak van dopamine waardoor dat gevoel van geluk en energie afneemt en je je slechter voelt.  

Probeer het te zien als een verslaving aan dopamine. Wanneer je hart gebroken wordt, stopt de aanmaak van dopamine plots en toont je lichaam afkickverschijnselen. Die afkickverschijnselen zou je liefdesverdriet kunnen noemen. 

Wil je meer te weten komen over liefdesverdriet of ben je op zoek naar manieren om er mee om te gaan? Op de website van WatWat en Overkop vind je veel informatie en interessante tips. 

 

OpdrachtWoorden geven aan verdriet.

Wat je op dat moment voelt, is soms moeilijk onder woorden te brengen. In de voorstelling gebruiken ze enkele metaforen die verwijzen naar het heelal. Bijv. “Ik voel mij een zwart gat.” Het kan helpen om beeldspraak te gebruiken wanneer je niet goed weet hoe je die grote emoties kan uitdrukken.  

Ook om het gevoel van een gebroken hart te beschrijven, zijn er enkele bekende metaforen: 

  • Ik heb een brok in de keel 
  • Mijn hart is versplinterd in duizend stukjes 
  • De wereld is gestopt met draaien 
  • Ik heb een baksteen in de maag 
  • De wereld heeft alle kleur verloren  

Vind je zelf niet de juiste woorden om te beschrijven wat er allemaal door je heen gaat bij een gebroken hart? Zangers, kunstenaars, schrijvers zijn vaak experten op het vlak van gevoelens. Zij kunnen op een poëtische en herkenbare manier ervaringen verwoorden waar we allemaal mee geconfronteerd worden. Ga eens op zoek in films, boeken, liedjes naar zinnen die jij passend vindt om het gevoel van een gebroken hart te beschrijven.  

Opdracht: “Speel je verdriet”

Kruip zelf even in de rol van regisseur of acteur. Speel een scène na uit een film of serie waarvan je vindt dat ze niet overeenkomt met de werkelijkheid. Kan jij het beter? Maak een nieuwe scène waarin je laat zien hoe het echt voelt om liefdesverdriet te hebben 

Hieronder alvast wat inspiratie: