Jij in Wonderland
“Ik zie wat jij bent…
dus jij bent wat ik zie.” -Alice
Het verhaal van Alice in Wonderland was voor de makers van de voorstelling een inspiratie. Het verhaal werd gebruikt als kapstok om scènes te maken. Alice in Wonderland is een kinderboek van Lewis Carroll uit 1865. Het werd al vele malen verfilmd in verschillende adaptaties. De meest bekende zijn Alice in Wonderland (1951, Disney) en Alice in Wonderland (2010, Tim Burton). Carroll’s boek is een voorbeeld in de wereldliteratuur van het absurde genre. Naast de vele adaptaties, schreef Carroll ook een vervolg: Alice in Spiegelland.
De verhalen van Alice zitten vol woordspelingen, parodieën en vreemde logica. Voor velen wordt het werk gezien als een enorme stap richting modernisme, genderidentiteit en bewustzijn van kinderen in de 19de eeuw. Het verhaal van een jong meisje dat van de veilige, logische wereld via een konijnenhol in een vreemde, chaotische wereld terecht komt, was voor velen toen heel vernieuwend en tegelijk angstaanjagend. Ondanks dat het leest als een gewoon sprookjesverhaal, zijn er vele analyses die vele diepere lagen vinden in het verhaal. Centraal in de analyses staat het thema: een zoektocht naar identiteit van een opgroeiend persoon.
“Ik zeg wat ik meen dus ik meen wat ik zeg.” – Alice
Hieronder stellen we enkele personages voor. Kan jij ze linken aan momenten/geluiden/voorwerpen uit de voorstelling?
Alice is een jong meisje, avontuurlijk en altijd nieuwsgierig. Ze gelooft dat de wereld stabiel en geordend is. Tot ze op een moment het Witte Konijn volgt en in een konijnenpijp valt… Recht in Wonderland. Daar komt ze in een wereld terecht die helemaal niet logisch is. Een wereld waar alles kan, maar tegelijkertijd enorm ongebruikelijk is. Alice haar fundamentele geloof in de logica van dingen wordt steeds op de proef gesteld. Totdat ze zelf in een identiteitscrisis terecht komt en ze zich afvraagt wie zijzelf is, wil zijn of moet zijn.
Het witte konijn is een wezentje dat altijd bezig is met tijd. Daarom draagt hij steeds een tikkend horloge met zich mee. Hij roept steeds “Ik ben te laat!”. Hij is ook diegene die Alice naar Wonderland leidt. Hij is manisch maar soms heel timide en bang van de Hartekoningin.
De Cheshire Kat is een wezen uit Wonderland die steeds tevoorschijn komt als Alice de weg kwijt is. Hij leidt Alice door Wonderland, maar zegt nooit welke kant ze op moet. De Cheshire Kat kent Wonderland door en door, maar heeft geen waardeoordeel. Hij is -als het ware- een neutrale gidsende stem.
“Kan je me zeggen welke kant ik uitmoet?” – Alice
“Dat hangt er strek van af waar je heen wilt.” – De Cheshire Kat
De Hartekoningin heerst over Wonderland. Ze is enorm streng, domininant en de hele tijd schreeuwt ze tegen haar onderdanen. Ondanks al haar geroep, zijn haar bevelen zelden met een gevolg. Ze roept vaak in het rond, maar echte acties komen er niet uit. De Hartekoningin staat voor de chaos die komt uit geroep en getier.
De Rups is een personage die Alice tegenkomt in haar reis door Wonderland. Hij komt tevoorschijn uit een grote rookwalm, een dichte mist. Lurkend aan een waterpijp, houdt hij Alice een spiegel voor en vraagt haar persoonlijke vragen. De Rups verandert uiteindelijk in een vlinder en vliegt weg.
“Wie ben jij?”. – De Rups
“Ik ben al zoveel geweest, ik weet niet meer wie ik ben.” – Alice