KIOSK

Jouw beeldverhaal

In de voorstelling gaat Jade op zoek naar haar familiegeschiedenis. Ze maakt op de theatervloer een film, om zo dieper te graven in het verleden van haar familie. Jade doet dit in de voorstelling alleen. Jade interviewt zichzelf: ze is zowel de hoofdrolspeler, de cameravrouw als de regisseur van haar eigen film. Dat stelt haar in staat om verschillende rollen aan te nemen: ze speelt zowel zichzelf als andere personages. Door een verhaal te verzinnen, kan ze andere personages een stem geven en haar gevoelens beter plaatsen.

Maar hoe begin je eigenlijk een film?

Kortweg zijn er twee soorten films: een documentaire en een speelfilm. Een documentaire is een film waarin er niet geacteerd wordt. In een documentaire laat je personen of gebeurtenissen zien die echt bestaan. Je gebruikt feiten of gebeurtenissen uit het echte leven. Een documentaire brengt vooral de zoektocht naar de waarheid in beeld en bouwt daarrond een verhaal. Dat wil niet zeggen dat er bij een documentaire niets op voorhand vastligt.

Hoe begin je aan een documentaire?

  1. Maak een filmplan

Wat is je onderwerp? Een natuurfenomeen? De geschiedenis van je favoriete voetbalclub? Of je eigen familie? Dat kan vanalles zijn!

Hierbij drie tips:

  • Zoek het dicht bij jezelf. Wat wil jij echt te weten komen? Nieuwsgierigheid is het belangrijkst!
  • Ga zelf op onderzoek! Als je veel weet over een thema, kan je een goed verhaal vertellen.
  • Laat je inspireren! Er bestaan heel veel goeie films. Steel met je ogen!

Aan de hand van je onderwerp maak je je filmplan op: Ga je zelf filmen? Zoek je bestaande beelden? Ga je live interviews doen of met een telefoon of videocall? Maak je een animatie?

    1. Maak een beeldverhaal waarin je de beelden die in je hoofd zitten al eens op een rijtje zet. Dat helpt je om te beginnen filmen, tekenen en monteren. Je kan gratis een beeldverhaal of storyboard maken op Storyboardthat (2 storyboards/week).
    2. Neem interviews af
  • Bereid je vragen goed voor zodat je goed weet wat je gaat vragen. Oefen ze hardop en houd de vragen bij de hand tijdens het interview
  • Stel open vragen, dus vragen waarop je niet alleen met ja of nee kunt antwoorden want deze leveren niet zo spectaculaire informatie op.

  • Luister goed naar de antwoorden en vraag door als er iets interessants wordt verteld.
  1. Maak een montage

Met een app op een tablet of een telefoon kan je al een montage maken.

Enkele gratis apps:

Opdracht: De Spiegelfilm

Maak een spiegelfilm over je eigen familiegeschiedenis.

  • Vraag aan je ouders om wat oude fotoboeken boven te halen. Hoe zag jouw mama/papa/oma/opa eruit toen zij jouw leeftijd hadden?
  • Neem selfies van jezelf of maak een zelfportret en leg de foto’s van je mama/papa/opa/oma ernaast. Maak er foto’s van.
  • Interview je mama/papa/oma/opa en vraag ze naar een verhaal van vroeger, toen zij jouw leeftijd hadden.
  • Maak een montage of collage van het interview en de foto’s.
  • Stuur ons je filmpje door! Mail ons!