KIOSK

Familiezoo(tje)

In ‘Mijn opa is een paard’ is Jade op zoek naar haar opa en wil ze meer te weten komen over wie hij was. Ze heeft haar opa nog gekend, maar toch komt ze pas op latere leeftijd te weten dat hij opgroeide op een paardenboerderij en dat haar voorouders al generaties lang paarden in hun bezit hebben.

Wat weet jij over je familie?

Ken je je achterneven en achternichten? Weet je wie je overgrootouders waren? Misschien was je over-overgrootmoeder wel een leeuwentemmer in het circus of je overgrootvader het hulpje van de koning.

Elke familie heeft een geschiedenis die soms ver teruggaat in de tijd. Wanneer je begint te graven in die geschiedenis kunnen er interessante verhalen naar boven komen die je nog niet wist. Ben je nieuwsgierig geworden hoe jouw familiegeschiedenis eruitziet?

Wat is een familiestamboom?

Probeer zelf eens een stamboom te maken van je familie. In een stamboom laat je zien welke mensen daar deel van uitmaken. Zo kun je meer te weten komen over je familie én jezelf.

Je begint met je ouders en je broers en zussen. Zo ga je steeds verder terug in de tijd. Wie zijn je ouders, broers, zussen, kinderen, grootouders, overgrootouders en betovergrootouders. Van waar zijn ze afkomstig? Hoe leefden ze?

Je kan informatie te weten komen door je familie zelf te bevragen en door op zoek te gaan via het internet.

Op de website van Ketnet vind je veel informatie, interessante links en leuke tools over familiegeschiedenis en hoe je een stamboom maakt. Klik op het logo om ernaar toe te gaan!

 

Opdracht: De familiezoo

Mag het eens wat gekker? Nadat je een stamboom hebt gemaakt, stel je je familie voor als een dierentuin. Je verzint bij elk lid van de familie een dier. Knort je tante zoals een varken wanneer ze lacht of waggelt je papa zoals een eend? Laat je fantasie de vrije loop en maak je eigen familiezoo!