KIOSK

Het levensboek

In de voorstelling gaat Jade op zoek naar welke stukjes familie er in haar zitten. Welke kenmerken neemt ze mee van haar familieleden? Je hebt dingen die je kan zien zoals de kleur van je ogen, je haar of je huid. Maar zijn er ook innerlijke dingen die je meekrijgt van je familie?

Ons DNA bepaalt dat allemaal. Het is de naam voor ons ‘lichaamsboek’. In dat boek staat precies beschreven hoe ons lichaam is opgebouwd en hoe het werkt. Het wordt ook wel ons ‘erfelijk materiaal’ genoemd.

Het lichaam van de mens is opgebouwd uit miljarden kleine onderdeeltjes. Die onderdeeltjes noem je ‘cellen’. Die kan je niet met het blote oog zien. In iedere cel zit een kern (een balletje) en in die kern zitten je chromosomen. Elke cel telt 46 chromosomen. Iedere chromosoom bestaat uit een hele lange draad, wat we het DNA noemen. DNA is net zoals een vingerafdruk bij elke mens anders; het is zoals een persoonlijke code. In het DNA zitten alle eigenschappen van de persoon opgeslagen; bv. de haarkleur en huidskleur, hoe je lichaam werkt of hoe je bent. Al die genen erf je van je biologische ouders; de helft van de moeder en de helft van de vader. (naar: school.tv)

It’s a family affair!

Naast uiterlijke kenmerken via het DNA kunnen families ook innerlijke kenmerken zoals talenten en gewoontes aan elkaar doorgeven. Zo zijn er families waar iedereen tennist als hobby of families waar iedereen elke zondag samen naar het wielrennen kijkt. Het kan ook verder gaan. Zo zijn er families waar meerdere mensen hetzelfde beroep uitoefenen zoals kunstenaar, leerkracht, brandweer of kapper. Soms oefenen de familieleden niet alleen hetzelfde beroep uit, maar werken ze ook in dezelfde zaak. Er zijn bijvoorbeeld heel wat familiebedrijven die van ouders op kinderen worden verdergezet, soms al generaties lang. Hier enkele voorbeelden. Ken jij er nog? Ga ook eens op zoek naar voorbeelden in je eigen familie.  

Opdracht: de DNA-poster

Neem even de tijd om de poster van de voorstelling goed te bekijken. Allemaal voorwerpen die samen een dier vormen. Allemaal voorwerpen die samen een verhaal vertellen.

Wat heb jij gemeen met jouw familieleden?

Zit je oma ook graag in de zon? Is je papa ook soms een kluns? Heb je een neef die ook graag naar tennis kijkt? Of een nonkel die net als jij eerst bijt in een ijsje in de plaats van eraan likt? Verzamel tekeningen of foto’s van voorwerpen die je iets vertellen over wat je gemeen hebt met je familie. Maak er een collage van, net als de poster.

Inzendingen zien we graag komen in onze mailbox! Mail ons!