KIOSK

Muziek Maestro!

Kruistocht is een samenwerking tussen opera en theater waarbij muziek en gesproken tekst samen komen. Typisch voor opera is dat de muziek de hele voorstelling doorspeelt. Wat in Kruistocht anders is dan bij een klassieke opera is dat er niet voortdurend gezongen wordt, maar er dikwijls alleen gesproken tekst te horen is.

De muziek is verbonden met wat er in het verhaal gebeurt en kan een gevoel uitdrukken of een bepaalde sfeer creëren. Bij grote, aangrijpende gebeurtenissen speelt het orkest luid en fel. Wanneer de personages afzonderlijk aan bod komen of bij een rustige scène is ook de muziek klein en intiem.

Frederik Neyrinck, de componist zorgde ervoor dat er drie ‘klankcirkels’ te horen zijn in de muziek. Die kunnen helpen bij het creëren van sfeer.

 1. De binnenste cirkel is voor intieme momenten waarbij er enkel een klein orkestje op het podium te horen is.
 2. Bij de middelste cirkel hoor je maar een deel van het orkest.
 3. De buitenste cirkel bestaat uit het volledige orkest.

Je kan ook heel wat verschillende soorten live muziek en muzikanten horen.

 • Klassiek orkest in de orkestbak
 • Klein orkestje op het podium met viool, klarinet en accordeon
 • Electropunk door de Compact Disk Dummies (Money Monks)
 • Kinderkoor

Het grote orkest dat zich in de orkestbak voor het podium bevindt, is een symfonisch orkest. Zij staan onder leiding van een dirigent die het tempo bepaalt en aangeeft hoe er moet gespeeld worden.

Een symfonisch orkest kan je onderverdelen in drie categorieën of ‘orkestfamilies’:

  1. Strijkers
  2. Blazers – houtblazers en koperblazers
  3. Slagwerk

OPDRACHT:

‘Orkestfamilies’

Er zijn heel wat verschillende instrumenten te horen in een symfonisch orkest. Kan jij ze in de juiste orkestfamilie plaatsen?