KIOSK

Het Moederbord

Het opvallendste decorstuk in de voorstelling is een groot moederbord dat boven het podium hangt en waarmee de kinderen verbonden zijn.

ontwerp van Giovanni Vanhoenacker

In het begin krijgt het moederbord vooral een negatieve betekenis. Het staat symbool voor allerlei machines waaraan de kinderen gedwongen moeten werken. Ze hangen ook letterlijk vast aan de machine en kunnen niet zomaar ontsnappen.

 

Via het moederbord staan de kinderen bovendien onder invloed van de Money Monks, die hen motiveren om zo hard mogelijk te werken om hun geluk in het beloofde land te verdienen. Zij zijn de sexy leiders met een enorme uitstraling die iedereen wil volgen. Voor de Money Monks staat Niehier gelijk aan een leven vol pracht en praal en rijkdom. Om dat te bereiken kan je maar beter zo veel en zo hard mogelijk werken tot je erbij neervalt.

In de loop van de voorstelling krijgt het moederbord stilaan een positievere functie. De Money Monks verliezen meer en meer hun aantrekkingskracht en de kinderen vragen zich af of er niet meer is dan alleen maar werken. De kinderen beginnen zich los te maken van de machine en willen er niet langer van afhankelijk zijn. Het moederbord zorgt er nu voor dat ze wel met elkaar verbonden blijven op hun moeilijke tocht naar Niehier.

 

Opdracht:

“De schermen”

Op de projectieschermen van het moederbord krijg je ook allemaal beelden te zien van situaties waarin kinderrechten niet worden gerespecteerd. Welke heb jij herkend?