KIOSK

Het verhaal

De voorstelling Kruistocht is los geïnspireerd op het boek “Kruistocht in Spijkerbroek” van Thea Beckman. Daarin reist het hoofdpersonage Dolf terug in de tijd naar de middeleeuwen en komt daar middenin een kinderkruistocht terecht. Met zijn inzicht en kennis uit de hedendaagse wereld probeert hij de kinderen te beschermen tegen allerlei gevaren en op te komen voor hun belangen.

Waar komt het woord “Kruistocht” vandaan? (Vandale)

Het centrale thema van Kruistocht is de rechten van elk kind. Wereldwijd worden kinderen op verschillende manieren misbruikt en uitgebuit door volwassenen die alleen geïnteresseerd zijn in macht en geld. Het welzijn en geluk van de kinderen is van geen belang.  

Dankzij het hoofdpersonage Rosa die vanuit de toekomst naar het verleden reist, worden de kinderen meer en meer geconfronteerd met hun onrecht en ongelijkheid en gaan ze samen op zoek naar een betere toekomst. 

De ondertitel van Kruistocht is “een queeste voor de kinderrechten”.

Queeste= lange, moeilijke zoektocht of opdracht

De kinderen leggen samen met Rosa ook een lange en zware tocht af op zoek naar hun idee van een beter leven. Op de tekening hieronder zie je hoe die tocht eruit ziet. Kan jij het verhaal navertellen aan de hand van de kaart?

Waar kinderen dikwijls aan de kant worden geschoven of over het hoofd worden gezien, wil Kruistocht hen wel een eigen stem geven. Dat kan je zien aan de vele kinderen die aanwezig zijn op het podium en de kans krijgen om op te komen voor hun eigen rechten. Hun mening en wat zij willen, is even belangrijk als dat van de volwassenen.

Opdracht:

“Word een burgerrechtenactivist!”

  • Wie goed oplet, kan in de voorstelling enkele namen horen die verwijzen naar historische activisten die opkwamen voor mensenrechten. Probeer wat meer te weten te komen over het concept van burgerrechtenactivisme en over enkele bekende activisten zoals Rosa Parks, Martin Luther King Jr. of Malala Yousafzai. Ontdek welke veranderingen ze hebben bereikt voor de maatschappij. 
  • Welke onderwerpen vind jij belangrijk en waar zou je zelf graag verandering in brengen?
  • Maak zelf een protestposter om je ideeën te ondersteunen.