KIOSK

Welkom bij de KIOSK van Karandasj. Voor de maanden maart-april-mei-juni bieden wij deze voorstelling op aanvraag aan voor scholen. Meer info daarover vind je HIER.

Daarnaast kan je op dit platform de voorstelling bekijken en vind je materiaal om je voor te bereiden, na te bespreken of dieper in te gaan op thema’s van de voorstelling. Info over de voorstelling zelf, vind je HIER op onze hoofdwebsite.


 

Tatuirovki (Tatoeages)

Als je de Russische geschiedenis naleest, kom je onvermijdelijk uit bij de ‘goelags’, de strafkampen voor misdadigers, gevangenen en dwangarbeiders. In deze kampen ontstond er een tatoeage cultuur met een eigen taal en symboliek.

Sommige tatoeages zijn een statussymbool (zoals sterren op de schouders). Je moet deze ‘verdienen’: wanneer ze zonder toestemming worden gezet, kan je zwaar gestraft worden.

Andere tatoeages zijn een straf. Wanneer je bijvoorbeeld iemand verraden hebt of zijn geld niet hebt terugbetaald, kan je hiervoor gestraft worden.

Tatoeages vertellen ook vaak de kroniek van de criminele carrière van een persoon. Je kan aflezen aan de tatoeages van een gevangene voor welke misdaden hij is veroordeeld. Deze cultuur is uiteindelijk helemaal doorgesijpeld in misdaadkringen.

Enkele tatoeages en hun verhalen

naar een artikel van VICE (Pavel Mączewski, 2014). 

  • Een mes door de nek betekent dat een gevangene iemand in de gevangenis heeft vermoord en zich beschikbaar stelt om dat in opdracht ook voor anderen te doen.