KIOSK

Welkom bij de KIOSK van Karandasj. Voor de maanden maart-april-mei-juni bieden wij deze voorstelling op aanvraag aan voor scholen. Meer info daarover vind je HIER.

Daarnaast kan je op dit platform de voorstelling bekijken en vind je materiaal om je voor te bereiden, na te bespreken of dieper in te gaan op thema’s van de voorstelling. Info over de voorstelling zelf, vind je HIER op onze hoofdwebsite.


 

Russkoye iskusstvo (Russische kunst)

Denk eens aan een paar Russische kunstenaars. Lukt het je om er vijf op te noemen? Op het eerste zicht lijkt dat een moeilijke opdracht, maar hieronder vind je een aantal klassiekers die vast en zeker een belletje doen rinkelen!

Wassily Kandinsky – Василий Васильевич Кандинский (1866 – 1944) Kunstschilder – Expressionisme

Wassily Kandinsky was een kunstschilder uit het expressionisme, wat betekent dat hij vooral werkte met abstracte geometrische figuren en vormen. Zijn vroege werk was vaak nog een (abstracte) afbeelding van elementen uit de werkelijkheid, maar zijn latere schilderijen bestonden vooral uit lijnen, vormen en kleuren. Die stijl herken je ook in het schilderij ‘Transverse Line’ dat hier afgebeeld staat. Hij haalde voor zijn schilderijen ook veel inspiratie uit klassieke muziek.

Fjodor Dostojevski – Фёдор Михайлович Достоевский (1821 – 1881) Schrijver

Dostojevski is als schrijver vooral bekend van onder meer ‘De Gebroeders Karamazov’, ‘Misdaad en Straf’ en ‘De Idioot’. Hij schrijft vaak in een typerende, gehaaste stijl met veel herhalingen. Veel van zijn belangrijkste personages lijden en worden vernederd omwille van hun hartstocht. Zijn werk legt een sterke nadruk op het Russisch-orthodoxe christendom.

Lev Tolstoj – Лев Николаевич Толстой (1828 – 1910) Schrijver – filosoof

Tolstoj is voornamelijk bekend van zijn realistische romans ‘Oorlog en vrede’ en ‘Anna Karenina’. Deze worden beschouwd als twee van de beste boeken uit de wereldliteratuur.

 

Sergej Prokofiev – Серге́й Серге́евич Проко́фьев (1891 – 1953) Componist – pianist

Hij schreef onder andere het muzikale sprookje ‘Peter en de Wolf’ en de balletopera ‘Romeo en Juliet’.

Wist-je-datje: Thomas De Vos en kompanen maakten een elektroversie van ‘De Ridderdans’ uit ‘Romeo en Juliet’ van Prokofiev voor de voorstelling!
Beluister hier nog eens de originele versie:

Dolphin – Дельфин (1971) Muzikant

Hij won in 2014 de MTV Russian Music Awards. Hij is een cultfiguur en een idool van een hele generatie, maar tegelijkertijd stond hij ook naast de Russische rock en pop elitaire scene. Hij definieert zijn eigen stijl als ‘Poetry Reading with an edge’ op een elektronische/rock- beat.
Beluister hier een van zijn nummers:

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski – Пётр Ильич Чайковский (1840 – 1893) Componist

Tsjaikovski is een van de bekendste klassieke componisten en zo goed als iedereen zal zeker een van zijn muziekstukken herkennen. Hij schreef onder andere de balletopera’s ‘Het Zwanenmeer’, ‘De Notenkraker’ en de opera ‘Jevgeni Onegin’. Tsjaikovski slaagde erin om invloeden uit de West-Europese klassieke muziek succesvol te verbinden met de Russische muziek. Zijn muziek werd door landgenoten uit zijn tijd, in het bijzonder de nationalistisch-Russische componisten van Het Machtige Hoopje, als (te) westers bestempeld.
Beluister hier een van de bekendste nummers uit ‘Het Zwanenmeer’: