KIOSK

Welkom bij de KIOSK van Homo Deus Frankenstein. Op dit platform vind je materiaal om je voor te bereiden, na te bespreken of dieper in te gaan op thema’s van de voorstelling. Klik op een afbeelding om meer te weten te komen over het thema.

Blauw

Het valt meteen op als je de zaal binnenkomt. Alles is blauw. Het decor is blauw, de kostuums zijn blauw, het licht is blauw. Waarom?

Blauw wordt gebruikt als een soort container. Een gesloten ruimte. Het doet denken aan iets futuristisch, bijna koeltjes, iets heel gemaakt, geconstrueerd. Een Frankenstein-ruimte?

Yves Klein (1928-1962) was een Franse kunstenaar die in zijn werken uitsluitend met 1 soort blauw werkte. De verschillende kunstwerken zagen er nagenoeg identiek uit, maar verschilden enkel in grootte. Toch dacht hij dat elke bezoeker iets anders zou zien in elk van zijn werken.

Yves Klein vond bovendien zijn eigen kleur blauw uit: IKB, afkorting van International Klein Blue. Yves Kleins werk vormde een inspiratie in het ontwerp voor het decor van de voorstelling.

De rol van blauwe en groene schermen in film

Denk je dat Star Wars gefilmd is in de ruimte? Of dat de draken uit Game of Thrones worden nagemaakt in plastiek? Mis. Het zijn allemaal computergegenereerde beelden in combinatie met groene en blauwe schermen.

In de filmwereld worden vaak blauwe of groene schermen gebruikt om visuele effecten te maken. Die schermen zie je niet in het eindresultaat: de kleuren worden weg gefilterd en er wordt een nieuwe achtergrond of kleur op geplaatst. Dat proces heet “keying”.

Keying wordt tegenwoordig in zowat in alle Hollywoodfilms gebruikt. Niet alleen science-fiction of fantasy films, maar ook in ‘gewone’ films. In onderstaand filmpje zie je het gebruik van groene schermen in bekende films:

Niet alleen in de filmwereld worden groene en blauwe schermen gebruikt.

Frank Deboosere doet een groen pakje aan

Jill Peeters toont hoe een greenkey werkt

Waarom dan blauw en groen?

De menselijke huidskleur bevat geen van deze kleuren. Als we de rode of gele kleur eruit filteren, zouden mensen er helemaal anders uitzien.