KIOSK

Welkom bij de KIOSK van Family Trees.  Op dit platform vind je materiaal om je voor te bereiden, na te bespreken of dieper in te gaan op thema’s van de voorstelling. Klik op een afbeelding om meer te weten te komen over het thema.

M/V/X

 

Ken jij het antwoord?

Bekijk de volledige Pano reportage ‘Lieve jongens en stoere meisjes’

 

“De kinderen kunnen wat mij betreft ook de ouders verbeelden, de jongens kunnen meisjes zijn, er zijn geen klassieke personages of rollenpatronen.” – Janni Van Goor

Als we denken aan een gezin of familie, denken we vaak in termen van clichés: mama doet de was en papa maait het gras. Dit zijn echter stereotiepe rollenpatronen. De voorstelling brengt dit ook in beeld: iedereen heeft bepaalde taken die hij/zij al dan niet met plezier uitvoert. FAMILY TREES probeert deze stereotypen echter te doorbreken. Dit is voor de maakster van groot belang zodat de kijker zijn of haar verbeelding de vrije loop kan laten.

Heb jij in jouw familie- of vriendenkring ook personen die de stereotiepe rollenpatronen doorbreken?

Het buiten beschouwing laten van geslacht of sekse noemen we gender neutraliseren. Genderneutraliteit (of geslachtsneutraliteit) is geen nieuw gegeven. Hieronder enkele artikels:

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/zweedse-peuterschool-schaft-hij-en-zij-af

https://www.demorgen.be/binnenland/genderneutraal-opvoeden-zoonlief-aan-de-nagellak-en-een-dochter-die-robbie-heet-bdbc0983/