KIOSK

Welkom bij de KIOSK van Family Trees.  Op dit platform vind je materiaal om je voor te bereiden, na te bespreken of dieper in te gaan op thema’s van de voorstelling. Klik op een afbeelding om meer te weten te komen over het thema.

Familierolpatronen

Een rolpatroon is een bepaald gedrag dat van iemand verwacht wordt op grond van zijn of haar rol binnen een groep of binnen de samenleving.
Vaak zijn rolpatronen erg cultuurbepaald. In Family Trees worden rolpatronen binnen een gezin, binnen een familie in vraag gesteld.
Voor Janni Van Goor, regisseuse van Family Trees, zijn de beelden van Gregory Crewdson een inspiratie.

Gregory Crewdson (°26 sept. 1962; Brooklyn, NY) is een Amerikaanse fotograaf die met zijn fotografie dagdagelijkse huiselijke taferelen in een bevreemdend licht wil plaatsen.

Crewdson gaat daarvoor op zoek naar de onuitgesproken verlangens en angsten binnen een familie. Het resultaat kan omschreven worden als ‘stills’ uit dramatische filmscènes: De foto’s lijken gepauzeerde momenten uit een film. Vaak gaat het bij Crewdson om overdreven dramatische taferelen waarin gedeprimeerde, eenzame figuren in een sombere omgeving worden geplaatst. De sfeer is tragisch, de kleuren zijn donker en toch ziet het geheel er door de doordachte staging en belichten esthetisch prachtig uit. Crewdsons foto’s zijn één voor één prachtige zwartgallige sprookjes.

 

Bekijk nu onderstaande foto’s van Crewdson. Vergelijk ze daarna met de foto’s die ernaast staan. Wat valt je op? Welke gevoelens roepen foto’s van Crewdson op? Waar liggen de grootste verschillen?

Gregory Crewdson – Untitled, 2002.
(Series: Dream House)

Gregory Crewdson – Untitled (Sunday Roast), 2005.
(Series: ‘Beneath the Roses’)

Gregory Crewdson – Untitled (The Father), 2007.
(Series: ‘Beneath the Roses’)