KIOSK

ROGGBIV

Kleuren laten net als gelaatstrekken, de veranderingen van emotie zien”. (Pablo Picasso)

Jouw kleur en jij

In de voorstelling speelt elk personage een kleur. Waarom? En wie spelen ze? In onderstaand filmpje kom je te weten welke personages Oskar, Julie en Marah spelen. En sluit de kleur van hun personage ook aan bij zichzelf als acteur/actrice?

Iedereen wil graag zichzelf zijn. Maar iedereen is ook anders én iedereen reageert op een eigen manier op anderen. Je omgeving beïnvloedt wie je kan en wil zijn. Je omgeving bepaalt mee wie je bent, wat jouw identiteit is. Daarom is het soms moeilijk om echt jezelf te zijn. Als je met elkaar praat, bepaal je samen wat jouw identiteit is. En dan wordt jouw verhaal er een van verbinding.

Inspiratie van de makers

The Wizard of Oz

The Wizard of Oz is de eerste kleurenfilm. In het oorspronkelijke verhaal van The Wizard of Oz zit de hoofdfiguur Dorothee in een zwart-wit film tot ze plots via een tornado samen met haar hondje in het kleurenrijk valt. Kleur stond hier voor surrealisme, ze komt in een kleurrijke onveilige, onlogische, troebele wereld terecht…ze is dus veiliger thuis in de zwart-wit wereld, dan in het sprookjesachtige Oz. Uiteindelijk is de zwart-wit wereld de plek waar ze thuis is.

De ‘gekleurde’ mens

Onderstaand filmpje is een gedicht van Léopold Sédar Senghor, de eerste president van Senegal. Hij vraagt zich af wie ‘een gekleurde mens’ is. Zo brengt hij de aandacht naar een gemeenschappelijkheid in de mensheid, eerder dan de nood om alle kleuren apart te benoemen.

Wist je dat?

ROGGBIV een geheugensteuntje is voor de kleuren van de regenboog: Rood Oranje Geel Groen Blauw Indigo Violet. Welke kleuren komen als personages voor in de voorstelling? En welke niet?

Opdracht: wees je eigen kleur

Acteur Oskar heeft een opdracht voor jullie. Klik op onderstaand filmpje.