KIOSK

Een laagje muziek

In COLORS hoor je doorheen alle scènes verschillende muziek. Onder elk kleur zit een muzieklaag. De muziek is speciaal gemaakt voor de voorstelling. De muzikant Geoffrey Burton heeft tijdens het maakproces inspiratie gehaald uit de improvisaties en de werkmomenten om zo de muziek te componeren. Zo wordt elke scène ondersteund door een uniek muziekstuk, vertrekkend vanuit de verbeelding van de componist.

Er wordt niet altijd muziek gemaakt voor een toneelstuk. Vaak zoeken theatermakers bestaande muziek die past op hun concept en idee. Soms vertrekken theatermakers van een muziekstuk, en wordt dat de inspiratie voor het stuk.

Denk terug aan de voorstelling. Herinner jij welk muziekstuk welke kleur ondersteunde?

  • Waren er luide momenten?
  • Of net minder luide momenten?
  • Waren er ook momenten waar het helemaal stil was?
  • Wat zouden die willen zeggen?

Inspiratie van de makers

Een van de inspiratiebronnen van Frank was de plaat Colors van Ken Nordine. De plaat is een ‘woordenjazz’-plaat, ingesproken met de zware baritonstem van Ken Nordine zelf. Oorspronkelijk waren het korte radiospotjes voor een verfbedrijf, maar door de groeiende populariteit werd het een album van 34 nummers. Elk nummer staat voor een verschillende kleurentint.

Opdracht: Muziek is kleur

De muzikant vertrok vanuit kleuren en de werkmomenten om de muziek te maken. Maar wat als je het omdraait? Kan je sommige kleuren zien, voelen, associëren met bestaande muziek?

Nodig:

  • gekleurd papier
  • muziekbox
  • afspeelapparaat

Haal er een aantal gekleurde blaadjes bij en een muziekbox. Zoek een aantal muzieknummers. Wees divers in je keuze: van jazz naar klassieke muziek tot punkrock. Luister in groep naar een aantal uiteenlopende liedjes. Tijdens het luisteren mag iedereen een gekleurd blad uitkiezen en voor zich leggen. Het blad dat je kiest, is de kleur die je voelt bij het lied. Tijdens het luisteren, praat je niet. Na afloop van het lied, vraag je aan de groep waarom ze die kleur voelden.

Vervolgopdracht: De kleurendans

Kan je een kleur ook dansen? Nadat er een aantal eigenschappen van kleuren besproken zijn, schrijf je die per lied op een groot papier. Elke eigenschap link je aan een beweging. In een volgende luistermoment sta je allemaal recht en maak je een reeks van bewegingen. Zo maak je je eigen kleurendans!