KIOSK

Een wit toneel

Bij de start van de voorstelling zie je alleen een witte vloer en witte zeilen als decor. Daarna verschijnen er in die witte wereld steeds meer kleuren die hun plaats opeisen. Die verandering zit vervat in het licht: de kleuren worden versterkt of in contrast gezet met een andere kleur.

  • Weet je nog in elke scène welke kleur wordt gebruikt? Was die altijd verbonden aan een personage?
  • Welke kleur was er in het begin?
  • Welke kleur was er op het einde?

Smurrie is kunst is smurrie!

Jackson Pollock (1912-1956) was een surrealistische kunstenaar die heel erg graag met kleuren werkte. Hij maakte er altijd een boeltje van. Hij deed aan ‘action painting’: hij liet de verf druppelen over een wit canvas terwijl hij er snel overheen liep. Op sommige van zijn schilderijen zijn zelfs zijn voetstappen te zien.

Pollock werd beïnvloed door ‘automatisme’, een strekking in de beeldende kunst waarin je niet plant wat je gaat tekenen of verven, maar je laat alles afhangen van toeval en gevoel. Pollock werkte ook graag met muziek tijdens het maken van zijn werk.

Het kunstwerk “Zomertijd” door Jackson Pollock. Voel jij de zomer in dit schilderij? Zie je gelijkenissen met de voorstelling?

‘Colour is the place where our BRAIN and THE UNIVERSE meet.’ Paul Klee

Paul Klee (1879-1940) is een Zwitsers-Duitse schilder wiens werk erg werd beïnvloed door wiskundige vormen, kleuren en muziek. Kleur en de combinatie met muziek waren zo belangrijk voor hem, dat hij zijn eigen kleurentheorie ontwikkelde: een 6-delige regenboog in de vorm van een kleurwiel. Door de basiskleuren blauw, rood en geel te combineren vertel je aparte verhalen met elk zijn eigen emotie en beweging, zo vond Klee. 

Het schilderwerk “Polyphony” door Paul Klee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opdracht: de kleurenorde

Heb je een boekenkast thuis of in de klas? Hoe zijn de boeken gerangschikt? Op thema? Op grootte? Rangschik eens alle boeken op kleur van de kaft. Je maakt een andere orde! Men zegt dat je vreemd genoeg gemakkelijker boeken terug vindt. En zo maak je je boekenkast Insta-worthy!