KIOSK

Ravensbrück

Een productie van Lucinda Ra

16+// 3e graad

Aline Vervoort, de grootmoeder van Stefanie Claes, wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar ouders opgepakt in hun huis in Winksele. Een jaar lang verblijft Aline in het Duitse vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Ze overleeft die donkere maanden vol koude, honger en mishandeling. Haar leven is voor altijd getekend door de gruwelijke oorlogsgebeurtenissen. Niets is ooit nog hetzelfde. Als kind droomde Stefanie soms dat soldaten haar straat binnenvielen en dat ze moest vluchten. Maar het was pas op haar 16 jaar dat ze echt besefte welk drama er zich in haar familie had afgespeeld, dat ze daarover gesprekken is begonnen met haar grootmoeder en moeder. Gaandeweg werd het duidelijk dat het oorlogsverleden van haar familie overal tussen, in, op en onder zat.

Met ‘Mia Kermis’ ontwikkelde Stefanie haar bijzondere theatertaal: klein, ambachtelijk, persoonlijk en beeldend. Deze manier van vertellen zet zich verder om het verhaal van Aline Vervoort, en de echo daarvan doorheen de generaties, te theatraliseren. Als inspiratiebron voor ravensbrück baseerde Stefanie zich op gesprekken met haar grootmoeder en haar moeder en flarden uit persoonlijke brieven, naast documentaires, historische naslagwerken en interviews met trauma-experten.

‘Ravensbrück’ is een woordenloze en beeldende voorstelling. Meer dan over de letterlijke betekenis van een oorlogstrauma, gaat ‘ravensbrück’ over hoe bepaalde gebeurtenissen een levenslang effect hebben in je leven. Drie generaties vrouwen staan centraal, want iedereen is een kind van iemand.

——————–

CONCEPT, ONTWERP & SPEL: Stefanie Claes
DRAMATURGIE & FEEDBACK: Sofie Van der Linden, Barbara Claes en Simon Allemeersch
LICHTADVIES: Marlies Jacques
PRODUCTIE: Lucinda Ra COPRODUCTIE: De Studio en VIERNULVIER

 

SCHOOLVOORSTELLINGEN

  • do 2/05/2024 om 14u (start intro 13u30, zie onder)
  • vrij 3/05/2024 om 14u (start intro13u30, zie onder)

Aansluitend bij de schoolvoorstellingen wordt er een extra programma voorzien:
13u30: intro over de Guislain site
14u: schoolvoorstelling
+nagesprek

 

Museum Dr. Guislain, Josef Guislainstraat 43B, Gent