KIOSK

Over de voorstelling

Shakira is een Arabische naam voor meisjes.
Shakira betekent ‘dankbaar’.

Chikara is een Japanse naam voor jongens.
Chikara betekent ‘(gebruik maken van de) kracht (van een ander)’.

Alles begon met een punt. Een punt werd een lijn, een woord, een klank, méér lijnen, een dak, een huis, een thuis, een familie, een begroeting, een vriend, een vriendin, een vreemde, een zin, méér zinnen, te veel zinnen, een misverstand, nòg meer misverstanden, een ruzie, een vete, een oorlog.

Geef je nu één, vier of geen kussen als je elkaar ontmoet?
Moet je je schoenen net wel, of net niet uitdoen bij een ander?
Betekent een gebalde vuist ‘rot op’ of ‘ik wil iets veranderen’?
En waarom ken jij in jouw taal 48 verschillende soorten regen, terwijl ik het moet doen met motregen of pijpenstelen?

Shakira & Chikara wordt een beeldende, muzikale zoektocht naar het elkaar proberen begrijpen wanneer we elkaar niet verstaan. Shakira & Chikara is een rollercoaster aan vreemde gewoontes, knullige knuffels en spannende taboes. Een speels bad vol geestige culturele codes met een muzikale score gaande van Japanse funk tot Arabische schlagers.


EEN PRODUCTIE VAN KOPERGIETERY & COMPANY MA

CONCEPT & REGIE: Johan De Smet, Kenjiro Otani
TYPOGRAFIE & SCENOGRAFIE: Jo De Baerdemaeker
SPEL: Jaouad Alloul, Joji Otani-Hansen, Mats Vandroogenbroeck
COMPONIST: Takuji Aoyagi
VIDEO: Anna Van Riel
LICHT: Jeroen Doise
GELUID: Diederik De Cock
TECHNIEK: Koen Demeyere, Jonas De Wulf, Sebastien Van Huffel
PRODUCTIELEIDING: Polien Demeulemeester

 

BIO Kenjiro Otani

Kenjiro Otani werkt als theaterregisseur voornamelijk in Tokyo en is artistiek leider van company ma. Vastbesloten om voor het theater te werken, ging hij als jongeling in het buitenland studeren, waaronder Theater Arts aan San Francisco State University. Vandaag creëert hij theaterwerk voor zowel kinderen als volwassenen; zowel in Japan als in de Verenigde Staten, Duitsland, Brazilië… Zijn werk staat gekenmerkt als sterk fysiek en muzikaal. 

BIO Johan De Smet

Johan De Smet is artistiek leider van KOPERGIETERY en theatermaker. Hij tekende de afgelopen 20 jaar voor diverse (muzikale) theatervoorstellingen als o.a. De geschiedenis van de wereld (samen met Titus De Voogdt)Gebroken dromen (coprodMambocito Mio) en Mémé de Peetmoeder (samen met Jan Sobrie). Hij houdt graag de vinger aan de pols en blend graag diverse stijlen met elkaar. 

BIO Jaouad Alloul

Jaouad Alloul is zanger, danser, theatermaker, activist en multidisciplinair performerSamen met Nyira Hens richtte hij in Antwerpen Be Human vzw op waarmee ze creatieve projecten opzetten, veelal rond gender en identiteit. Hij creëerde recent de aangrijpende solovoorstelling De meisje (Be Human MartHa!Tentatiefen toerde met zijn al even persoonlijke monoloog Zeemeermin langs Vlaamse scholen om taboes te doorbreken rond gender, religie, cultuur en seksualiteit. Hij heeft de unieke gave om op geheel eigen manier hedendaags theater, muziek en performance in elkaar te laten overglijden.

BIO Joji Otani-Hansen

  Joji Otani-Hansen werd geboren in Tokyo, maar groeide zowat overal ter wereld op: Japan, de VS, Bali en Europa. Hij studeerde onlangs af aan de Londense internationale theaterschool Rose Bruford College en werkt vanuit Londen als multidisciplinair artiest voor voornamelijk theater en film.

BIO Mats Vandroogenbroeck

Mats Vandroogenbroeck studeerde in 2019 af als speler/theatermaker aan KASK Drama Gent. Hij creëerde samen met Timo Sterckx het intelligente en goed onthaalde FAUST, een mechanische komedie en Through the Looking-Glass (and what we found there)bijgestaan door Nona Demey Gallagher, meteen goed voor de Sabam Jongtheaterschrijfprijs TAZ 2019. Hij is tevens te zien in de KOPERGIETERYproductie Fun Loving Humans.

BIO Jo De Baerdemaeker

Jo De Baerdemaeker is een internationaal befaamde fontdesigner en -ontwikkelaar. In 2012 richtte hij Studio Type op. Hij ontwikkelt wereldwijd nieuwe digitale schrijfsystemen en maakt digitale fonts van geschriften die bedreigd zijn, meer bepaald voor het Tibetaans, Lantsa, Mongools en Javaans. Hij werkt samen met grote bedrijven als Adobe, Apple, Google en Microsoft. Hij ontving als eerste de eretitel ‘Nieuwe Vlaamse Meesters’ in de categorie ‘Kunst’, de hoogste erkenning voor internationaal befaamd Meesterlijk Vakmanschap uit Vlaanderen.