KIOSK

Alles begint met een punt

Taal, (mis)communicatie en symbolen zijn één van de belangrijkste inspiratiebronnen geweest in het maken van de voorstelling. Samen met typograaf & lettermaker Jo De Baerdemaeker maakten we een korte geschiedenis van het schrift. Daarin hebben we aandacht voor zaken die terugkomen in de voorstelling.

DE GESCHIEDENIS VAN HET SCHRIFT

Het gesproken woord, de taal, moest kunnen worden bewaard. Het schrift is ontstaan uit een beeltenis, een tekening van geluid. Mensen, volkeren, moesten met elkaar kunnen communiceren op steeds verdere afstanden. Overal ter wereld gebeurde dit anders. Maar ook een beetje hetzelfde.

Waar je ter wereld ook woont, zijn er codes ontworpen en ontwikkeld om een geluid of klank volgens een bepaald systeem tot een symbool te maken. Die symbolen worden omgezet in tekens en kunnen gecombineerd worden tot, bijvoorbeeld, een woord.

Een voorbeeld. “Hallo” is een woord, dat waar in de wereld je het uitspreekt, iedereen het zal verstaan. Het wordt natuurlijk helemaal anders geschreven, maar het heeft in heel veel verschillende landen en culturen dezelfde klank.

Elk schrift begint met een punt. Een paar punten worden gecombineerd tot een lijn. Dat kan een kromme lijn zijn, een cirkel,… enzovoort. Zo ontstaan letters.

Elk schrijfsysteem heeft zo zijn skelet: de verhouding en grootte van de letters bepaald welke letter het is. Je kan de vorm of de grootte veranderen, maar de letter zelf blijft hetzelfde en voor iedereen leesbaar.

WIST JE DAT?

Bij de Berbers en het Toearegvolk werd er in het zand geschreven, want er was nog geen papier. Het schrift van dit volk is met veel bochten en minder met rechte lijnen, want dat was moeilijker te tekenen in het zand.

In Indië gebruikten ze daarentegen palmbladeren om op te schrijven. Dat leverde een heel andere stijl van letters op.

Hieronder vind je een affiche die de oorsprong van ons Westers alfabet weergeeft.

WIST JE DAT?

Er bestaan zo ongeveer 170 talen in de wereld die je nog niet kan tikken op de computer. Tot voor kort was dat zo voor het Tibetaans. Sommige Afrikaanse geschriften of Native American geschriften bijvoorbeeld, kan je niet schrijven op de computer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In onze kijk- en leestips vind je nog meer boeiend materiaal om je in te verdiepen!