KIOSK

Mythologische verhalen

In de voorstelling kom je verwijzingen tegen naar mythes, sprookjes en legendes. Zowel uit de Westerse, Midden-Oosterse en Japanse cultuur. Op deze tegel stellen we een paar mythes voor die terugkomen in de voorstelling.

DE DRIE SCHIKGODINNEN

In de Griekse mythologie worden ze voorgesteld als een drievuldige vorm van de godin Moira. Ze bepalen samen de levensloop van zowel stervelingen als goden. Dit doen ze door de “levensdraad” van de stervelingen te spinnen, te meten en af te knippen.

De schikgodinnen in de Griekse mythologie zijn Klotho, de spinster, die de levensdraad spon, Lachesis, de verdeelster, die de draad afmat en zo besliste hoelang iemand nog te leven had en Atropos, de onafwendbare, die iemands draad afknipte als zijn tijd gekomen was.

KAPPA

Kappa (河童, “rivier-kind”), ook wel Gatarō (川太郎, “rivierjongen”) of Kawako (川子, “rivier-kind”) genoemd.

De kappa zijn legendarische wezens uit de Japanse mythologie. Ze zijn watermonsters die zich ophouden in en rond vijvers en rivieren. Volgens de mythe zouden kappa zich zelfs voeden met kinderen die te dicht bij het water komen. Deze verhalen werden vroeger vooral gebruikt door ouders om te voorkomen dat hun kinderen zonder toezicht bij (diep) water zouden gaan spelen.

 

Bekijk onderstaand filmpje om te weten te komen hoe je snel van een Kappa verlost geraakt:

Wist je dat?

Tot op vandaag zijn bij sommige vijvers en andere vormen van water waarschuwingsborden geplaatst om mensen voor kappa te waarschuwen.

OOSTERSE EN WESTERSE VERHALEN

Zeer kenmerkend is de andere invulling van Oosterse en Westerse verhalen. In het westen zijn verhalen vaak vaststaand en onveranderlijk. Het verhaal is gericht op de dapperheid en de kracht van het hoofdpersonage. Het lot van het hoofdpersonage staat vast.

In Oosterse verhalen kan een verhaal veranderen en evolueren. De personages zijn in ontwikkeling. De toon is vaak belerend en er moeten veel morele keuzes gemaakt worden waardoor je beloond of bestraft kan worden. Slimheid staat boven kracht. Als het hoofdpersonage iets kan oplossen of voorkomen zonder geweld te gebruiken dan wordt dit gezien als een sterkte.

POKEMON

Ook in de hedendaagse populaire cultuur vinden we referenties terug van verhalen uit andere culturen. Vaak gaat het hier over een mix van verschillende culturen. Typisch in de hedendaagse Japanse cultuur is dat ze elementen uit andere culturen halen om tot een nieuw, samengesteld verhaal te komen. Pokemon bijvoorbeeld, is gebaseerd op wezens uit de Japanse mythologie maar ook uit de Noorse, Chinese en Oosterse.

JAPANSE VOORLEESVERHALEN

Hieronder vind je enkele andere verhalen. Deze zijn een mooie aanvulling op de voorstelling en staan vol met mythische wezens en pratende dieren. Deze verhalen kan je thuis of in de klas voorlezen.