KIOSK

Stunts en slapstick

Een slapstick is een soort komedie waarin lichamelijke acties de hoofdrol spelen. De personages (film) of spelers (theater) rollen, soms letterlijk, van de één in de andere grappige situatieDenk bijvoorbeeld aan een achtervolging, een valpartij, een gevaarlijke act waarbij van alles misgaat maar die uiteindelijk toch goed afloopt … Belangrijk bij slapstick is dat het lijkt alsof iemand zich pijn doet of dat ze het niet onder controle hebben.   

Ook in Le Dîner spelen de acteurs met deze circusvorm. Gonzalo vertelt hierover graag meer.  

BUSTER KEATON EN CHARLIE CHAPLIN

Twee grote voorbeelden in het slapstick genre zijn Buster Keaton en Charlie Chaplin.  

Buster Keaton was begin 20ste eeuw een populair acteur, komiek en regisseur van talloze ‘stomme films’. Hij kreeg de bijnaam van ‘The Great Stone Face’ omdat hij tijdens zijn grappige scenes steeds een onbewogen gezicht had. 

Wist je dat? Een stomme of stille film is een film zonder geluid. De eerste stomme films werden begeleid door muziek of een verteller.  Pas in 1927 werd het met de introductie van de geluidsfilm mogelijk om geluid en beeld samen af te spelen. 

Charlie Chaplin was wat jonger dan Buster Keaton, maar werd ook zeer bekend door zijn vele slapstickfilms. Hij is voornamelijk bekend door zijn rol ‘The Tramp’ (De Zwerver), met de zwarte bolhoed en een rotan wandelstok.  

https://www.youtube.com/watch?v=RVrLiXfiCik&feature=youtu.be

ZELF STUNTS LEREN? 

Wil je graag leren hoe je aan slapstick doet? Gonzalo geeft je graag enkele tips!