KIOSK

Cirque Nouveau

Denk jij ook aan circustenten, woonwagens, rode-neuzen-clowns, dierentemmers, jongleurs en trapezes bij het horen van het woord ‘circus’? Vreemd is dat niet, maar dat is al even niet meer de gangbare realiteit. Sinds de jaren ‘70 is het circuswezen enorm veranderd.  

Het circus zag zijn publieksaantallen dalen en zocht naar manieren om dit tegen te gaan. In de plaats van een aaneenschakeling van losse acts, werd meer aandacht besteed voor een vertelling met theatrale elementen. Nouveau cirque of circustheater was geboren.  

Op straat, in een tent of in een schouwburg: circus is overal!  

ENKELE BEKENDE DISCIPLINES

ACROBATIE 

Er zijn globaal genomen twee vormen van acrobatie: de vloeracrobatie en de luchtacrobatieDe laatste vond zijn oorsprong op Middeleeuwse kermissen waar aan koorddansen werd gedaan. Waar in luchtacrobatie vooral behendigheid van tel is, behoeft vloeracrobatie meer een combinatie van behendigheid en kracht: balancerendraaien van lichaamsdelengooien en opvangen van personen

 

WIST JE DAT? Acrobatie komt van het Oud-Grieks en betekent “iemand die op zijn tippen loopt”.

CLOWNERIE 

De ontwikkeling van clownerie heeft zijn oorsprong in de opvoeringen van een komische personage in het theater. De eerste clowns waren echte acrobaten, vaak gecombineerd met dressuurkunsten. De groteske, komische clown die we kennen, is van een latere tijd. 

 

WIST JE DAT? Het woord “clown” is een afgeleide van het Engelse “clod”, wat slungelige persoon betekent.

GOOCHELKUNST 

De oorsprong van de goochelkunst is niet eenduidig. De spannendste theorie is dat deze ontstond in de oplichterij, waarbij een verkoper op bliksemsnelle manier de zakken van een slachtoffer kon rollen. Het moderne goochelen heeft erg veel afgeleiden: straatgoochelen, kaartschieten, doorzaag- en verdwijntrucs… 

  

WIST JE DAT? Goochelen komt van het middelnederlandse woord gokelen, wat toveren betekent.  Het is mogelijk dat het afstamt van het Latijnse joculari (jongleren).

DRESSUUR 

Dressuur ligt aan de oorsprong van het ontstaan van het circus. Aan het einde van de 18de eeuw, werden veel cavalerielegers ontbonden. De soldaten en hun paarden waren het gewoon om in moeilijke omstandigheden te presteren. Daarom zetten ze vaak shows op waar ze hun kunsten toonden.  

WIST JE DAT? Sinds december 2013 mag een circus geen wilde zoogdieren meer houden.

JONGLERIE 

Jonglerie is de moeder van de manipulatieve disciplines en kan individueel of in groep beoefend worden. De oorsprong van deze behendigheidskunst dateert van de oudheid. Onder jonglerie wordt verstaan: voorwerpen zoals ringen, ballen, kegels opgooien in de lucht of over de grond zonder ze te laten vallen en ze op tijd opvangen. 

WIST JE DAT? Als je veel jongleert, groeien je hersenen.