KIOSK

Welkom bij de KIOSK van BUZZ.  Op dit platform vind je materiaal om je voor te bereiden, na te bespreken of dieper in te gaan op thema’s van de voorstelling. Klik op een afbeelding om meer te weten te komen over het thema.

Creep

over de tweede willen zijn

‘Sommige mensen willen gewoon publiek zijn’

Net als zijn grote idool Buzz Aldrin – de tweede man op de maan – is Mattias ook perfect gelukkig met zijn rustige leven in de schaduw en vindt hij het niet nodig om de beste te zijn. Hij heeft een groot zangtalent en iedereen spoort hem aan om daar iets mee te doen, maar Mattias heeft daar geen behoefte aan. Hij is liever diegene die toekijkt vanaf de zijlijn dan zelf deel te nemen.
De dag van vandaag staat alles in het teken van presteren en de beste willen zijn, maar Mattias past niet in dat plaatje. Van de druk en stress die dat presteren soms met zich meebrengt, heeft hij dus weinig last, maar zijn passieve toekijken wordt meer en meer een excuus omdat hij niet echt voluit durft te leven.

Wist je dat

Neil Armstrong zijn Moonwatch (een horloge speciaal gemaakt voor de eerste maandlanding) vergat op de Apollo 11. Tot op heden is Neil’s horloge overigens zoek. Buzz daartentegen, heeft zijn horloge nog altijd.

Voorbeelden uit het boek

Mattias is al van kinds af aan geobsedeerd door ‘de tweede’. Naast Buzz Aldrin, geeft hij nog heel wat voorbeelden van wat hij zelf ‘vergeten biografieën’ noemt, mensen die belangrijke dingen hebben gedaan maar grotendeels vergeten zijn in de geschiedenis. Klik op  de afbeeldingen om naar de wikipagina te gaan. Ken jij er nog?

Emmanuel Bove 

 

 

 

 

 

 

 

Nono Rota

 

 

 

 

 

 

Maria Oktibrskaja


 

 

 

 

 

Tenzing Norgay

 

 

 

 

 

 

Jack Purvis

 

 

 

 

 

 

 

 

OPDRACHT