Er was eens…
“If you want your children to be intelligent, read them fairy tales. If you want to be them more intelligent, read them more fairy tales.”
Albert Einstein
De laatste eenhoorn is een verhaal zonder woorden. Een verzonnen verhaal waar een grote dosis verbeelding en fantasie bij komt kijken. Je kan onderstaande informatie gebruiken als leidraad om zelf je eigen verhaal te maken na het bijwonen van de voorstelling.
Er was eens… het sprookje
Voor er nog sprake was van het schrift en boeken, waren er in alle culturen verhalen aanwezig. Volksverhalen over fantastische avonturen werden mondeling doorgegeven. De verhalen werden verteld om mensen te waarschuwen zich goed te gedragen, om de luisteraars een levensles te leren (een moraal). Niet zelden begonnen deze verhalen met “Er was eens…” en “Ze leefden nog lang en gelukkig.” Maar dat was niet altijd het geval…
De hoofdpersonages kiezen meestal voor de ‘verkeerde’ optie, met als bedoeling om de lezer een les te leren. In veel gevallen liep een sprookje namelijk gruwelijk af. De moraal was dan ook dat je je goed moest gedragen anders waren de gevolgen niet te overzien. Een wijze les voor volwassenen en kinderen.
Kenmerken van het sprookjesverhaal
- Personages in sprookjes ondergaan een verandering. Ze maken een fysieke reis waarin ze een opdracht moeten volbrengen.
- Het is dus een verzonnen verhaal waarin wonderen (kunnen) gebeuren.
- Een sprookje bevat een levensles (= moraal). Roodkapje = niet met vreemde mensen meegaan.
- Het goede overwint altijd het kwade. Roodkapje = de wolf wordt gedood en Roodkapje en oma overleven.
- Bijna alle dingen gebeuren drie keer. Of er zijn drie personages (prinsessen, stiefzussen,…) In sprookjes is het getal 3 magisch.
OPDRACHT: kenmerken van een sprookjesverhaal in De Laatste Eenhoorn
- Welke van bovenstaande kenmerken kan je terugvinden in de voorstelling? Welke komen helemaal niet overeen?
- Is De laatste eenhoorn een sprookje voor jou? Waarom (niet)?
En toen kwam er… een hedendaags sprookje
De levenslessen en moraal van de samenleving veranderen doorheen de tijd. En zo veranderen ook sprookjes. Oude verhalen werden minder gruwelijk voorgesteld, nieuwe verhalen werden geschreven.
Een modern sprookje is een verhaal dat is aangepast aan de maatschappij en de tijdsbeleving van deze tijd met enkele kenmerken van klassieke sprookjes. In moderne sprookjes staan ook helden of heldinnen centraal. Het verhaal speelt zich af in een nieuw verzonnen wereld waar de hoofdpersonages allerlei avonturen beleven.
Een bekende schrijver van moderne sprookjes, was de Britse auteur Roald Dahl. Hij schreef boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Zijn schrijfstijl was bijzonder: de verhalen voor volwassenen zijn vaak bizar en die voor kinderen grappig, vreemd, onvoorspelbaar, griezelig en af en toe een beetje sadistisch. Zijn kinderboeken werden van tekeningen voorzien door Quentin Blake. Zijn verhalen voor volwassenen waren over het algemeen kort en vertoonden vaak een verrassende wending aan het eind.
OPDRACHT: moderniseer je eigen sprookje
Kies een gekend sprookje en maak er je eigen modern sprookje van. Verander minstens 3 dingen. De levensles blijft dezelfde.
Je kan tekeningen maken, een collage ontwerpen of een powerpointvoorstelling maken bij je zelf ontworpen sprookje.