KIOSK

Welkom bij de KIOSK van DE KLAS.  Op dit platform vind je materiaal om je voor te bereiden, na te bespreken of dieper in te gaan op thema’s van de voorstelling. Klik op een afbeelding om meer te weten te komen over het thema.

Smells like teen spirit

Is er een verschil tussen de jongerencultuur van nu en toen? We vroegen het in onderstaand filmpje aan Griet en Pepijn. Verder op deze pagina: de favoriete nummers en bands van de 14 jarigen van nu én van toen. Wie weet zit jouw ‘all time favorite’ er ook wel bij!

And last but not least: Willem en Lotta wijden je in in de wondere wereld van de jongerentaal.

Jongeren playlist anno 2021

 

A trip down memory lane

We vroegen aan onze collega’s waar zij naar luisterden toen ze 14 jaar waren. Hieronder hun playlist aangevuld met enkele anekdotes.

Playlist van de jongeren van toen

Dominique – artistieke coördinatie theaterateliers

Madonna, Vogue: Madonna was mijn grote idool: wild en stout en gedurfd, alles wat ik als tienermeisjes niet was maar wilde worden, ik had wel al zo’n gecrepeerde froufrou en lichtroze lippenstift en appelblauwzeegroene mascara. Ondanks de opgetrokken wenkbrauwen van de lokale buschauffeur voelde ik me toch al dichter bij het beeld van hoe ik later zou worden

Bart – technische ondersteuning KG RABOT

Ik was 14 in 1991, toen luisterde ik veel naar hip hop / rap, maar dan in de stijl van eind jaren 1980. Beastie boys waren een van mijn favorieten (nog steeds eigenlijk). Een nummer dat weer in de actualiteit staat vandaag, is “Girls” een single uitgebracht in 1986, uit hun eerste plaat. Vorige week zag ik een affiche hangen op een houten wand van een bouwwerf op de Kouter, aangepast door een feministische groepering (veronderstel ik). Alle vrouwonvriendelijke passages waren geschrapt en vervangen door zinnen welke volgens hen wel door de beugel kunnen.

Liesbeth – zakelijke leiding

Bikini Kill! Hier een link naar een concert in democrazy in 1994 waar ik bij was. Toen was ik 14 en stond ik heel bedeesd naar die dames op het podium te staren. De bassiste kwam achteraf aan ons! een sigaret vragen. De zangers Katleen Hanna heeft trouwens de zin “smells like teen spirit” neergeschreven op een slaapkamermuur waar ook Kurt Cobain aanwezig was. Hun grootse hit? Rebel Grrrl

Cindy – Programmatie

Ik hield in die jaren vooral van een paar gekke maar interessante vrouwen (Siouxie and the Banshees, Lene Lovich,..) maar vooral van de enige echte NINA HAGEN. Ze inspireerde me op alle vlak, toch vooral in haar beginjaren. Ze was waanzinnig en geniaal. Ik leerde haar kennen door ‘Unbeschreiblich weiblich’ (onbeschrijflijk vrouwelijk), een feministisch lied over abortus.

Nina Hagen bracht Duitse punk/new wave (nu zou dat gothic zijn) gemixt met opera, scratchen en soms een gedicht van Goethe daartussen. Haar teksten inspireerden me enorm, alsook haar looks die ik graag kopieerde (het mocht wel niet regenen want dat was mijn kapsel om zeep 🙂

Het was ook mijn eerste échte concert, in het Koninklijk Circus In Brussel, samen met een vriendin. We bleven zogezegd ‘bij elkaar slapen’ en het werd een lange onvergetelijke nacht.

Gielke – productie en tourmanagement

Toen ik 14 jaar was, heb ik Nirvana ontdekt. Ik heb toen, de dag na het zien van een documentaire over Kurt Cobain, in de bibliotheek alle Nirvana-albums ontleend en de gitaar van mijn papa en zijn integrale CD-collectie naar mijn slaapkamer verhuisd. Mijn favoriete nummer? Moeilijk… maar het eerste nummer dat ik (min of meer) kon spelen was All Apologies.

Een Nirvana-concert zat er natuurlijk niet meer in, maar mijn fangirl-periode heeft mij wel een reis naar Seattle opgeleverd (tevens mijn eerste en laatste radio-optreden tijdens een quiz op Studio Brussel) en heel wat leuke concertervaringen. Een van die concerten was er een van Dinosaur Jr. Ik en mijn vriendin vielen daar toen zo hard uit de toon tussen al die 40-jarige rockers (no offense) dat iemand ons na het concert kwam vragen of wij dochters waren van een van de bandleden. ?

Waar luisterde jij naar toen je 14 jaar was?

Urban dictionary for adults

Wil je graag cool en hip overkomen bij de jongere generatie? Gebruik dan zeker niet de woorden ‘cool’ en ‘hip’ maar onderstaande woorden. Of net niet… want blijkbaar is het ‘not done’ om je er als volwassene aan te wagen.

Krijg je er niet genoeg van? Klik dan HIER en breid je kennis verder uit. LEGIT!