Sci-fi op scène?!
Sci-fi, of languit science fiction, is een genre in literatuur, film en theater. Letterlijk vertaald betekent het ‘fictie over wetenschap’. Het is een genre waarin een ingebeelde toekomst wordt verbeeld. Vaak bevat het veel technologie, buitenaards leven of een ‘apocalyps’, het einde van de wereld. In zo’n verhalen wordt een toekomst geschetst aan de hand van ideeën over hoe wetenschap in de toekomst verder zou kunnen evolueren. Daarom wordt het ook soms ‘speculatieve fictie’ genoemd: er wordt gespeculeerd (vermoedens uitwerken) over de ontwikkeling en vooruitgang van de toekomst.
Sci-fi is geen nieuw genre in het theater. Al in 1832 maakte Richard Brinsley Peake een theatervoorstelling op basis van Mary Shelley’s Frankenstein. En het was zelfs een theaterstuk dat het woord ‘robot’ wereldwijd introduceerde: Rossum’s Universal Robots van de Tsjech Karel Čapek uit 1920. Zes van de veertien acteurs op scène speelden een robot.
Code ♥ is ook een science fiction verhaal, het verhaal toont ingebeelde toekomst die zich afspeelt in het jaar 2225.
Let tijdens de voorstelling op de elementen die regisseur Stef De Paepe ensceneert die anders zijn dan in onze werkelijkheid. En zijn er ook dingen die er in 2225 nog altijd hetzelfde zullen zijn volgens het verhaal?
Heb jij al eens een sci-fi verhaal in het theater gezien? Of een voorstelling die veel gebruik maakt van technologie?
Stef De Paepe, de regisseur van Code ♥, ging in gesprek met Liv Laveyne over technologie en theater. Lees het artikel hier.
Sci-fi verhalen
Ken je zelf voorbeelden van sci-fi verhalen? Welke heb je zelf gelezen of gezien? Welke elementen worden er meestal gebruikt in zo’n films? Geven ze een positief beeld van de toekomst? Vertellen ze ook iets over vandaag?
Inspiratie nodig? Kijk eens naar of lees deze voorbeelden:
Net omdat sci-fi zoveel technologie bevat, worden sci-fi films vaak ‘slecht oud’. Zo lijken special effects uit oude sci-fi films er voor ons soms eerder grappig uitzien dan spectaculair en futuristisch. Of ze blijken niet te kloppen, zo voorspelde Blade Runner (1982) dat er in 2019 vliegende auto’s zouden zijn, wat helaas niet waar is geworden. Ken je nog voorbeelden van films die onze tijd probeerden te verbeelden? Of films waarin er voorspellingen gedaan werden die niet uitgekomen zijn?
Tijd
In science fiction werkt tijd vaak anders dan in onze wereld, hij gaat trager of sneller, of mensen kunnen reizen door de tijd, zoals in Back to the Future. Als jij terug zou mogen keren naar een moment uit je eigen leven, wat zou je dan kiezen?
En als je naar de toekomst zou kunnen reizen, waar zou je dan naartoe gaan?