KIOSK

Robo-♥

In de voorstelling bleek dat Manto eigenlijk een Avatron is, deels mens, deels machine. Ook in onze wereld vervagen de grenzen tussen ‘mens’ en ‘machine’ soms, denk maar aan de AI-chatbot van Snapchat waarmee je een gesprek kan hebben. De chatbot is geen echt mens, maar komt wel heel ‘menselijk’ over. En er zijn steeds meer mensen die in plaats van een afspraak met een psycholoog een gesprekje met ChatGPT inplannen. Volgens filosoof David Chalmers zullen AI-systemen binnenkort zelfs tellen als bewuste, autonome mensen. Lees er meer over in dit artikel.
Heb jij al eens gepraat met AI alsof het een echt persoon was? Denk je dat het mogelijk is om met AI over gevoelens te praten? En zou dat dan helpen?  

Op dit moment is de meeste AI waarmee we spreken een taalmodel. Dat wil zeggen dat Chat GPT bijvoorbeeld antwoorden formuleert op basis van veelvoorkomende uitspraken die die herkent op het internet. Dat kan handig zijn, als je bijvoorbeeld een samenvatting wil van een grote brok informatie. Maar het kan ook gevaarlijk zijn en leiden tot extremisme. Want als je een vraag stelt en steeds hetzelfde antwoord krijgt, dat ook nog eens jouw wereldbeeld bevestigt, dan word je steeds blinder voor andere perspectieven. Of heb je bij een emotioneel gesprek niet net meer aan iemand die net niét zegt wat je per se wil horen? 

Robotrelaties 

Doordat AI nu met ons kan spreken, wordt het ook steeds moeilijker om een afstand tot deze modellen te houden. Eenzame mensen chatten soms uren met ChatGPT. Ook dat spreekt al jaren tot de verbeelding. In 2013 maakte regisseur Spike Jonze bijvoorbeeld de film ‘Her’, over een eenzame copywriter die verliefd wordt op zijn AI-assistent, die Samantha heet en hem aanspreekt met een mooie vrouwenstem. Ook in Blade Runner heeft hoofdpersonage Richard een relatie met een ‘replicant’, een robot die supergoed op mensen lijkt. Manto in Code ♥ is ook een soort robot die heel menselijk is. Waren er dingen waaraan je merkte dat Manto eigenlijk niet helemaal een mens is? Denk je dat het een goede keuze was van Ada om Manto te vergeven en met hem weg te gaan van haar nonkel?  Denk jij dat hun relatie zou kunnen slagen? Waarom wel of niet?
Zou jij samen kunnen zijn met een robot? 

De Turingtest 

AI zet onze ideeën over menselijkheid op losse schroeven. Wetenschapper Alan Turing droomde in de jaren ‘50 al ver door over AI. Hij bedacht ook de turingtest. Hij vroeg zich af of een machine zo slim kon zijn als een mens.  

Om daar uit te komen bedenkt hij het ‘imitatiespel’: 

Een ondervrager chat met een man en een vrouw, de man doet alsof hij een vrouw is en de vrouw moet bewijzen vinden waarom dat niet zo. Dan moet een computer de rol van de man overnemen. De computer wint het spel, wanneer het voor de ondervrager even moeilijk is om te bewijzen dat de computer liegt, als wanneer het over een man en vrouw gaat. Met andere woorden: als een computer je kan doen geloven dat het een mens is, is hij ‘slim’ en kan hij denken. 

Over het leven van Alan Turing verscheen de film ‘The Imitation Game’ die naar dit experiment werd vernoemd. 

Sommige mensen geloven erin dat wij allemaal eigenlijk een ‘simulatie’ of nabootsing van de werkelijkheid zijn. Zou het kunnen dat wij eigenlijk zelf niet ‘echt’ zijn? In deze video legt futuroloog Michio Kaku uit of dat mogelijk is:

 

Zijn jullie het eens met wat Michio Kaku uitlegt? Heb je zelf al eens gedacht dat je in een simulatie leeft? Hoe komt dat?
Denk je dat er ooit een computer zou kunnen bestaan die de hele natuur kan imiteren?  

In de voorstelling vraagt Manto zich ook af wat het dan betekent om mens te zijn.
– Weten jullie nog wat het antwoord was?
– En wat zei zijn maakster over wat het betekent om mens te zijn?
– Wat denken jullie dat de mens onderscheidt van computers?

Opdracht! 

In de voorstelling zag je ‘neurospecx’, een bril waardoor Ada zich in een waas voelde. De technologie gaat steeds vooruit en wetenschappers vinden constant nieuwe snufjes uit. 
Nu is het aan jullie! Neem elk een blad en teken een helemaal nieuw product uit. Denk aan wat de wereld nog nodig heeft, iets wat nog helemaal niet bestaat, of gewoon iets dat jij supercool zou vinden. Iedereen krijgt 2 minuten om de klas ervan te overtuigen dat hun product echt gemaakt moet worden!  En voor wie écht next level wil gaan, probeer om een prototype van jullie gloednieuwe product te knutselen!