AI of NI?
Code ♥ is een voorstelling die gebruik maakt van AI én AI speelt ook een rol in het verhaal. Maar wat is AI nu eigenlijk?
AI staat voor Artificiële Intelligentie en is een verzamelnaam voor verschillende computersystemen die kunnen “denken”. Ze onderscheiden zich van andere systemen omdat ze dingen kunnen aanleren, redeneren en plannen. Hierdoor kunnen AI-systemen, na één opdracht, zichzelf aansturen om die opdracht te vervolledigen zonder tussenkomst van menselijke intelligentie. Tegenover artificiële intelligentie staat de natuurlijke intelligentie van de mens, die aangeboren is.
Tijdlijn
De laatste jaren hoor je veel over AI, maar wat nu mogelijk is, is het resultaat van jaren onderzoek. Ontdek hier de geschiedenis van AI!
Ondertussen is AI niet meer weg te denken uit ons leven. Volgens dit artikel gebruikt zowat de helft van de Belgen AI, en zelfs zeven op tien jongeren. Lees het artikel om te achterhalen om welke redenen mensen AI gebruiken en welke invloed het heeft op jongeren. En jij? Gebruik jij AI? Hoe vaak? En voor welke redenen?
Controverse
AI wekt veel controverse op. Zo moet een slimme computer eerst ‘leren’ door gevoed te worden met data en informatie die natuurlijk eerst door mensen is gemaakt. Hierdoor vallen de antwoorden of media die AI maakt mogelijks ook te zien als plagiaat. De AI-assistent Dall-E maakt bijvoorbeeld uitgebreide illustraties, op basis van het werk van talloze menselijke tekenaars die hun kunst online presenteren. Zo zie je hieronder een afbeelding van Dall-E 2 die de Mona Lisa heeft voorzien van benen.
- Wie is volgens jullie dan de echte kunstenaar als AI zich baseert op beelden van een andere kunstenaar?
- Is dat plagiaat?
- Vinden jullie dit anders dan dat kunstenaars inspiratie op doen van elkaar? Waarom?
Daarnaast is er sinds de komst van ‘slimme computers’ een grote angst dat de mens zichzelf overbodig zou maken. Zo verscheen er op 24 maart 2025 een artikel in de krant over dat AI nu ook marktonderzoek kan doen in de plaats van menselijke onderzoeker.
Brainstorm: Welke dingen kunnen mensen die computers volgens jullie nooit zouden kunnen? Of wat doen wij vandaag de dag zelf dat binnenkort enkel nog door computers zal gebeuren?
Hoe duurzaam is AI?
Eén van de controversiële kanten aan AI is de duurzaamheid ervan. Dat heeft twee kanten. Computersystemen die zo snel kunnen ‘denken’ zouden veel kunnen betekenen voor het vinden van oplossingen voor de klimaatcrisis. Tegelijkertijd is de manier waarop veel AI nu bestuurd wordt zeer belastend voor het milieu. Hoe komt dat?
AI-modellen hebben vaak een grote ecologische voetafdruk. Ze gebruiken veel energie doordat ze zoveel rekenkracht nodig hebben, wat wanneer die energie niet uit hernieuwbare bronnen komt leidt tot een uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast is de data die wordt opgeslagen ook iets fysiek, dat wordt opgeslagen in datacenters. Die hebben een soort airco nodig die enorme hoeveelheden water kost.
Hierdoor lees je misschien wel eens krantenkoppen als deze:
“Kunstmatige intelligentie vreet stroom,
één opdracht hetzelfde als een uur een lamp aan.”
Tegenover de fascinerende verbeeldingskracht van artificiële intelligentie staan hoge impact op het klimaat en de afhankelijkheid van commerciële big tech-bedrijven. Daarom gebruiken we in de voorstelling en tijdens het creatieproces bewust een lokale, energiezuinige server en een onafhankelijke, niet-commerciële A.I.
Zo’n eigen systeem kan eigenlijk iedereen die handig is met computers thuis installeren.
Tijd voor een debat!
Verdeel de klas in twee gelijke groepen. Eén groep zal straks in het debat de voorstanders zijn van AI, één groep de tegenstanders. Neem even de tijd op research te doen en goede argumenten te verzamelen. Denk ook na over welke argumenten de tegenpartij zou gebruiken, en verzin daar al een sterk antwoord op. Misschien kan je ook wel hulp vragen aan AI over de positieve en negatieve kanten van zijn eigen groei en impact.
Spreek een moderator en een duurtijd voor het debat af. Degenen die de sterkste argumenten geven volgens de leerkracht, winnen het debat!